Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Domkerk   te  Utrecht  (Domplein 31)

Gebouwd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht was de Dom de belangrijkste kerk in wat nu Nederland is. Het Domcomplex omvatte heel wat meer dan de kathedraal.
De bouw van de huidige kerk begon in 1254, zoals gebruikelijk, in het oosten met de kooromgang. De gotische stijl van de Dom is een navolging van de kathedralen van Chartres, Amiens en Keulen. Utrecht viel onder het aartsbisdom van Keulen en de navolging van de Dom aldaar lag dus voor de hand.
Terwijl het koor nog niet eens klaar was, werd in 1321 begonnen aan de toren. Het is merkwaardig dat gekozen is voor één toren, terwijl de nagevolgde kathedralen er twee hadden. Aan de stenen spits, die er nog bovenop hoort, is men nooit meer toegekomen. Daardoor is hij nu 112 meter hoog.
Het transept, dat volgens de oorspronkelijke plannen breder moest worden en torens had moeten krijgen, is nooit helemaal voltooid: er zijn geen echte gewelven aangebracht. Dat valt niet op, omdat er nu gewelven gesuggereerd worden in stucwerk.
Ook het vanaf 1484 gebouwde schip had geen gewelven en dat leidde bij een storm in 1674 tot zijn instorting.
De Domkerk bestaat nu dus uit het koor met omgang, het transept met in de grote vensters glas-in-lood van Roland Holst. Tegen de nood-wand, daar waar het schip aansloot, bevindt zich het orgel uit 1831.

Tekst: Jean Penders, 10-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders